Detta är en gästartikel skriven av Nathalie Källestig som driver bloggen ”Man ba njuter”.

Att blogga har blivit ett välkänt fenomen i Sverige de senaste åren. Fler och fler ansluter sig till bloggvärlden, och ämnena som det skrivs om är vitt skilda. Mode är överlägset representerat bland inläggen men även sport, film, politik och vardagsberättelser ur vanliga människors liv finns att läsa om.

Många använder sin blogg som ett sätt att skriva av sig, att tömma sitt tankeförråd. Det är ett mycket bra sätt för att få perspektiv på saker och ting, men även då man kan få andra människors synpunkter på sina tankar och på så sätt bli mer vidsynt. Andra använder sin blogg för att få utlopp för sin passion och sina intressen, och samtidigt dela med sig av sin kunskap. Och de finns också dem som har gjort sig riktiga namn i och med det höga antalet läsare till sin blogg.

Den största fördelen med att blogga, är att det finns plats för alla. Det finns inga restriktioner över vilket kön man har, hur gammal man är eller vilken etnisk tillhörighet man ska ha. Alla människor har lika stort utrymme i bloggvärlden till att uttrycka sina åsikter så länge de inte är kränkande, hotfulla eller hatdrivande.

Eftersom bloggvärlden är så otroligt stor nu så finns också enorma möjligheter att tjäna pengar på sin blogg. Det kan vara genom annonsplatser, eller betalda länkar till andra hemsidor och företag. Det finns flera företag på internet som specialiserar sig på att förmedla annonser och länkar mellan bloggar och företag. Antingen kan man länka till företaget/hemsidan i din skrivna text, eller lägga in en annons under inlägget. Föredragsvis skall annonsen på något sätt knyta an till inlägget. För den som videobloggar finns även möjligheten att få reklam i början av sitt videoinlägg. Detta genererar också en viss summa. Summan förändras i och med hur många unika träffar man har på sin blogg. Ju fler besökare, ju mer pengar.

Innan man kan börja tjäna pengar gäller dock att man har tillräcklig trafik till sin blogg. Det betyder att man får tillräckligt många unika träffar, besökare, varje dag. Förutom att sprida länken till sin blogg via sociala media och vänner, så finns även andra sätt att få läsare. Man kan registrera sin blogg på olika bloggregister, där besökarna sedan kan hitta den när de söker under sina olika intressekategorier. Det finns även så kallade bokmärkessidor där man kan publicera sin länk. Vissa sajter kan dock kräva en ”tillbakalänk”, vilket innebär att de vill att du via din blogg länkar till deras hemsida i utbyte för att de ska sprida din länk. Ett annat enkelt sätt för att få besökare är att vara aktiv i bloggvärlden. Det innebär att du regelbundet läser och kommenterar andra människors bloggar, varpå de personerna kommer besöka din blogg och återgälda kommentaren.

Ett annat sätt, och antagligen det bästa sättet, att frambringa besökare till sin blogg är genom sökmotorsoptimering. Detta innebär att man, genom olika metoder, optimerar sin länkadress med förhoppningen om att hamna längst upp i sökmotorernas resultatträffar när man söker på specifika ord och fraser.

Det finns flera enkla steg för att sökmotoroptimera sin blogg. Det allra första man kan göra är att skaffa ett bra domännamn. Genom att lansera bloggen på en hemadress som är relevant för innehållet, så får besökarna snabbt veta om sidan innehåller det dem söker. Använd dig av domännamn som är lätta att komma ihåg, så säkrar du återkommande trafik.

I dina inlägg så gäller det att ha intressant innehåll, med tillhörande relevant titel. Att skriva bara för skrivandets skull är inte att rekommendera, då dina besökare kommer tycka att dina inlägg är oseriösa vilket gör att du har förlorat en läsare. Det är extra viktigt att du formulerar dina rubriker ordentligt, då rubriker värdesätts högre än brödtext i sökningar. Om du har en rubrik som används vitt och brett, så är chansen stor att du hamnar långt ner i sökresultatet.

Tänk på att använda nyckelord, i ditt inlägg. Nyckelord är hemsidans viktigaste ord, de du vill ska plockas upp av sökmotorerna i deras resultat. Där du vill synas.  Använd ett par olika nyckelord, och ta dig tid att välja ut relevanta ord som beskriver din text. Utöver det så är det även viktigt med in- och utlänkningar. Får du många andra hemsidor att länka till din sida, så kommer din rank hos sökmotorerna att öka.

Men det absolut viktigaste när det kommer till att få en framgångsrik blogg är tålamodet. Att blogga regelbundet om något man brinner för är jättekul, så länge någon läser. Men det är också viktigt att inse att det tar tid att få hög trafik till sin blogg. Det kräver ständigt engagemang och spridning av adressen. Men i slutändan är det helt klart värt det.