Detta är en gästartikel skriven av Jonas Grenfeldt.

Aktiehandel är för många förknippat med höga risker och vild spekulation. Diverse finans- och kreditkriser har förstärkt bilden av giriga börsbolag som gör allt för att blåsa upp sina aktiekurser på de anställdas bekostnad. Men är det egentligen så riskabelt att investera i aktier? Inte om man vet vad man gör. Här är snabbkursen till aktiehandel 101: den kommer inte göra dig till en professionell trader, men kan mycket väl ge dig grundkunskapen du behöver för att ta klivet ut på aktiemarknaden.

Vad är aktier?

Aktier är kort och gott ägarandelar i ett företag. Som aktieägare äger du alltså en viss del av företaget, och har därför också rätt till en viss del av företagets vinst. Många bolag delar årligen ut pengar till sina aktieägare, som får ett belopp som motsvarar deras andel i företaget.

Som aktieägare har du också rösträtt på den årliga bolagsstämman. Där tas stora beslut om företagets framtid, och som delägare kan du vara med och påverka. Besluten påverkar i sin tur aktiekursen och denna, tillsammans med utdelningar (som ofta kallas direktavkastning), utgör aktiens totalavkastning.

Hur handlar man med aktier?

Eftersom du äger aktier kan du också sälja dem. Detta görs vanligtvis på en börs (marknadsplats för aktier och värdepapper), men kan också göras direkt mellan köpare och säljare. Direktaffärer är vanligast när bolaget är onoterat, det vill säga inte medlem av någon börs.

Aktiemäklare

Du kan inte göra dina egna aktieaffärer direkt på börsen, men du kan gå via någon av de många aktiemäklare som är licensierade att handla på den. De stora bankerna är alla godkända aktiemäklare, liksom nätmäklarna Nordnet och Avanza, men det finns närmare 200 aktiemäklare som får handla på Nasdaq OMX Nordic. Var inte rädd för att kolla in nätmäklarna då de vanligtvis är mycket billigare än storbankerna.

När man handlar genom en mäklare så betalar man nämligen ett courtage, eller en transaktionsavgift. Denna har ofta en nedre gräns i kronor, och motsvarar därefter ett procentuellt belopp av ordervärdet. Ett courtage på 2 % gör exempelvis att det kostar dig 1020 kronor att köpa aktier värda 1000 kronor.

Kontoformer

För att handla med aktier behöver du en aktiedepå eller vp-konto. Du kan också handla genom en KF (KapitalFörsäkring) och snart även genom det nya investeringskontot. De olika kontoformerna har sina för- och nackdelar, så läs på innan du väljer en.

Köper du en aktiekurs eller riktiga värden?

För att tjäna pengar på aktier behöver du alltså antingen hitta en aktie med bra direktavkastning (utdelning/pris), bra potential för värdestegring (högre börskurs) eller förstås bägge delarna.

Erfarna day traders (köper och säljer aktier dagligen utifrån kurs) och swing traders (köper och behåller max ett par veckor innan försäljning) fokuserar alltid på den aktuella börskursen genom Teknisk Analys. Mer långsiktiga investerare väljer istället att hitta bra bolag med starka finanser och friska kassaflöden, och låter sedan bolagen tjäna pengar åt dem.

5 bolag med hög direktavkastnin

Att investera långsiktigt i aktier (utdelningsinvestering) är ett bra sätt att tjäna passiva pengar. Då gör korta toppar och dalar i aktiekurserna inte så mycket eftersom man vet att man äger ett i grunden sunt bolag som fortsätter att dela ut pengar som vida överstiger bankräntorna år ut och år in. Det är förmodligen det enklaste sättet att investera i, och tjäna pengar på, aktier. Här är fem bolag på Stockholmsbörsen med traditionellt hög direktavkastning:

  1. Tricorona
  2. Björn Borg
  3. Skanska
  4. AstraZeneca
  5. Sigma

Relaterade sökord: , , , ,