Detta är en artikel skriven av Jonathan Björkskog

Vill man tjäna pengar på sin blogg eller hemsida så är Google Adsense ett av de enklaste sätten att starta på.

Efter att Stefan skrev om att bli ekonomiskt oberoende på Affiliatenytt häromdagen så bestämde jag mig för att sätta in lite testuppgifter från en blogg i Ecxel för att räkna ut hur mycket besökare olika sidor jag har behöver för att gå på plus, eller rent av för att få tillverkningskostnaden betald. Använd Excel för att kolla hur mycket besökare du kommer att behöva för att din sida skall ge dig en nätt liten vinst. Börja med att ladda ner följande Excel dokument och öppna det: Adsense-utrakningar.xlsx (siffrorna är i euro).

Så här använder du dokumentet:

Excel dokumentet har två sidor, en för investering och en för vinst. Börja med att fylla i investeringskostnaderna. Jag gillar att se dem som tid istället för pengar, så du kan fylla i hur länge du tror att det tar att göra alla saker och sen sätta ett internt ”tim-pris” på varje rad. Ifall du arbetar på ett företag så är det vad din tid kostar åt företaget som skall fyllas i här. Är du studerande utan jobb så är det vad du tycker att varje ledig timme är värd.

De flesta sidorna behöver också lite månatligt jobb och marknadsföring för att hållas igång. Fyll också i dessa. Du ser nu vad totala ”investeringskostnaden” och ”månadskostnaden är för din sida. ng. Fyll också i dessa. Du ser nu vad totala ” företaget som skall fyllas i här. Är du studerandånadskostnaden” är för din sida (Hoppa inte alltför högt av förvåning när du ser hur dyrt det blir).

Förutse inkomsterna du kommer att få med AdWords

Det här är den svåra delen, men roligare. Den högra spalten av dokumentet. Fyll där i click-through-rate och cost per click som du fått från liknande sidor du äger sen tidigare. Exempelsiffrorna som finns där är ganska låga, 0,66 % i click-through rate och 22 cent i cost per click. De kommer från en vanlig personlig blogg som skriver om vardagliga saker, alltså inte från någon sida som är skapad endast för AdSense.

Fyll i ditt dagliga besökarantal och eventuell skatt eller moms. Ifall du inte vill använda den funktionen så skriver du noll i det fältet. Du kommer nu att se vad hemsidan kommer att dra in för pengar, samt längst ner även hur mycket som du har kvar efter att de månatliga utgifterna dragits ifrån vinsten. Där står också hur länge det kommer att ta att betala tillbaka investeringen om du bara använder vinsten från AdSense till det.

Experimentera gärna med att testa att höja och sänka CPC och CTR-talen för att se hur dina inkomster skulle ändra ifall du höjde din CTR till 1%, eller varför inte 2%? På de sidor jag kollade genom när jag gjorde denna så var den lägsta CTR:en 0,14% och den högsta 7,32%. Du kan ändra på allt som finns i de vita rutorna utan att funktionaliteten ändrar på något sätt. I många av de grå rutorna finns däremot formler som kan vara lite knepigare att ändra på om du är ovan.

Kom ihåg att siffrorna är i Euro här. Ifall du vill ha dem i svenska kronor så bör du minnas att ändra på alla ställen, både i cost per click och i investeringsdelen.

Har ni synpunkter på hur man kunde utveckla excel-filen ännu mera och göra den bättre? Kommentera gärna här under så ändrar jag på den.

Relaterade sökord: , ,