När man köper en bostad så tar man oftast ett lån för att finansiera köpet. Nu snackar vi inte om smslån utan riktiga bolån. Låneräntan på bolånen är väldigt låg och därför kan man köpa en mycket dyr bostad utan att den totala månadskostnaden blir allt för hög. Under åren kommer man antagligen att amortera av en del på lånet så att belåningen på bostaden minskar, alternativt kanske man hade mycket pengar redan då man köpte bostaden så att man kunde lägga en hög kontantinsats. Men det kan ibland vara mer fördel än nackdel att belåna sin bostad till fullo. I och med att räntan är så pass låg så kan man istället för att amortera på lånet lägga pengarna på aktier eller andra värdepapper som man med lite kunskap ganska lätt kan få att avkasta bättre än vad man får betala i ränta för att låna pengarna. Det kan alltså vara bättre för ekonomin att spara på andra sätt än att amortera. På så sätt får man alltså bättre avkastning på pengarna. Så det är allt annat än negativt att låna, så länge det är till en låg ränta.

Självklart så bör man ju inte ta privatlån för att finansiera till exempel aktiehandel. Har man en ränta på säg sju procent är det allt för stor risk att aktierna inte avkastar tillräckligt bra för att täcka lånekostnaderna, och då blir det plötsligt fort potentiellt en stor förlustaffär. Dessutom bör man aldrig låna för att investera i värdepappar så länge man inte har bra koll på ekonomi och hur man investerar på ett bra sätt utan att ta allt för stora risker. Har man däremot bra kunskap och är van med att handla med aktier så kan belåning vara ett bra sätt att öka takten som pengarna växer med. Men då bör man alltså få tag på ett lån som har låg ränta. Ju högre ränta desto svårare att hitta investeringar som avkastar bättre än vad räntan på lånet är.

Men för att över huvudtaget kunna använda lån för att öka sina kapitalinkomster så måste man ha något att kunna sätta i säkerhet för att kunna få tillräckligt låg ränta på lånet. Som tidigare nämnt kan man belåna sin bostad till fullo, men har man aktier sedan tidigare kan man även sätta dem som säkerhet när man tar lån.

Sen är det självklart så att om man bestämmer sig för att låna för att göra investeringar så måste man ha tillräckligt god självkontroll för att inte frestas att använda pengarna man lånar till konsumtion. Då står man ju istället med en skuld istället för att få den värdeökning på pengarna som man till en början planerade att få. Det skulle ju inte alls vara särskilt bra.