Detta är en gästartikel skriven av Johannes Larsson.

Jag heter Johannes Larsson, är 18 år gammal och bosatt i södra Stockholm. Jag driver företag inom internetmarknadsföring (SEO Solutions) samt även anställd på ett företag som jag hjälper med sökmotoroptimering. Man kan lätt säga att min passion är internet alltså.

Studerar sista året på Gymnasiet och då praktik ingår i kurserna så tog jag tillfället i akt att söka praktikjobb på ett företag inom internetmarknadsföring och hittade då Andreas & Jakob från Dream Builders som tog emot mig med öppna armar (Tack grabbar!).

Tänkte berätta lite hur jag kom igång att tjäna pengar på internet och de största misstagen jag gjorde genom den resan, förhoppningsvis så kan ni alla som läser detta få ut något av det.

Min berättelse

Det som fick mig att börja tjäna pengar på internet var inte att jag var desperat efter pengar. Jag spelade väldigt mycket dataspel på den tiden och bestämde mig för att skapa en hemsida i rent hobbysyfte. Efter 6 månader hade sajten 100 unika besökare per dag och det tyckte jag var jättekul. Jag hade alltså lyckats ganska bra med trafiken trots att jag inte kunde något om sökmotoroptimering alls. Omkring denna tid registrerade jag mig på Google Adsense och slängde upp ett par annonser, och det var då jag tjänade mina första kronor på internet. I flera månader så låg inkomsterna från Adsense på cirka 5-10 kr per dag. Låter löjligt men vid denna tidpunkt var jag faktiskt otroligt glad över denna lilla inkomst.

Det jag tänkte då var att om jag kunde tjäna 300 kr i månaden så borde jag väl även kunna tjäna 30 000 kr i månaden genom att göra jobbet 100 gånger. Startade ett par nya sajter och inkomsterna ökade, och på detta spår fortsatte det. Idag har jag ett hundratal webbplatser som generar Adsense- och affiliateintäkter. Som det ser ut just nu så vill jag hävda att jag har kommit en mycket bra bit på vägen, har inte nått mitt mål än men det vet jag att jag en dag kommer att göra.

Största misstagen

Tänkte inte gå in på så mycket konkret här utan bara hur en viss mentalitet kan förstöra rätt mycket för en.

Ineffektivitet

Med detta menar jag saker som inte bidrar något alls till att öka vinsterna i företaget som till exempelvis att kolla e-post & Facebook 17 ggr per timme, sitta och fundera på vad man ska göra istället för att bara göra saker. Jag lovar dig, om du lär dig att bara ta tag i saker så kommer du kommer så mycket längre.

Jag har lärt mig själv att vara mer effektiv men jag önskar fortfarande att jag verkligen kunde JOBBA all den tid jag ägnar framför laptopen.

Otålmodighet

Det sämsta med denna bransch är att resultaten är så förbannat slöa ibland. Det kan ta ett år innan något du gjorde tidigare idag visar några som helst resultat. Jag har tappat all min motivation väldigt många gånger för att jag inte ser några resultat snabbt. Men sen, en dag, händer det (eller inte, men då har man i alla fall försökt och kan utesluta den arbetsmetoden).

Viktigt: glöm aldrig att saker tar tid helt enkelt!

Girighet”

Självklart ska man vara lite girig. Man ska vilja tjäna mer och mer pengar. Men ett misstag jag gjort är att se på hur intäkter har potential att öka på kort sikt istället för att tänka långsiktigt.

  1. Det är lätt att man tar till drastiska åtgärder som försämrar en webbplats ordentligt bara för att kunna tjäna några extra kronor. En sak jag har lärt mig är att det lönar sig nästan aldrig i längden.
  2. Bygga webbplats mer för sökmotorn än för användare: Flera gånger har jag byggt upp den webbplatser på ett sett som älskas av sökmotorer men som inte alls ser bra ut i människors ögon. Som tur är har jag blivit mycket bättre på detta.
  3. Missbruka inte tjänsterna: Mitt mest patetiska misstag var att klicka på mina egna annonser (Adsense), vilket resulterade i att mitt konto där blev inaktiverat och intäkterna frusna.. Var nybörjare då och jag har löst det på annat vis nu men shit vad jag tyckte det var onödigt i efterhand. Detta gäller även affiliatetjänster och allt möjligt som kan hjälpa dig. Var försiktig om resurserna och använd dem genuint helt enkelt.
  4. Länkbygga för snabbt: ta det lugnt med att skaffa inlänkar till nya webbplatser. Det är bättre att få 100 länkar per år än 1000 länkar på 1 vecka och sedan bli straffad.

Överanalysering

Jag har verkligen haft problem med tålamodet. Det gör att jag ägnar alldeles för mycket tid att kolla på resultaten. Ibland kollar jag Adsense och Affiliatenätverken upp till 10 ggr per dag. Liksom varför? Kollar även annat alldeles för mycket, tex Analytics och sökpositionerna för flera webbplatser. Detta tar mer tid än vad man tror och leder ändå typ bara till sämre resultat i slutändan eftersom man slösar tid på något som inte bidrar.

Det är aldrig fel att analysera resultaten, men jag tycker att det jag nämnde ovan är nåt man kan kolla ett par gånger i veckan.

Det handlar om vad man gör, inte vad man vet

Nu har jag givit er min visdom. 😉 Vissa kommer ta till sig lite av, vissa kommer bara tycka jag är en sentimental lyckost som bara skriver artikeln i syfte att få ett par länkar till mina sajter.

Ta till dig av det du läser av andra som lyckats och tillämpa dessa saker i praktiken så är också chanserna större att du når dina mål.

Slutord

Det går att tjäna pengar på internet. Det handlar helt enkelt bara om att vara riktigt dedikerad och att inte ge upp, våga testa nya saker och fokusera på olika typer av inkomstkällor.

Relaterade sökord: , , , , , , ,