(Detta är ett gästinlägg skrivet av Anton Malmberg)

Jag heter Anton Malmberg och driver företag inom e-handel, där jag jobbar både som konsult och med de egna butikerna Muminmuggar.se och Lykka.se. Dessa två butiker är egentligen väldigt olika typer projekt. Muminmuggar.se är ett väldigt avskalat och automatiserat projekt med ett extremt nischat sortiment. Lykka.se säljer köksredskap och är ett betydligt större projekt som kräver mer arbete, men som samtidigt har större potential. Men jag tänkte fokusera på den första typen, nischade och automatiserade e-handelsprojekt.

Att starta e-handel har aldrig varit enklare. Infrastrukturen av tjänster som hjälper dig att komma igång snabbt och enkelt är väl utbyggd, med allt ifrån e-handelsplattformar, tredjepartslogistik, betallösningar, till marknadsföringskanaler. Här kommer min checklista för hur du startar och automatiserar din e-handel.

1. Produkter och leverantörer
Steg nummer ett är såklart att bestämma sig för vad man ska sälja. Och det är kanske det viktigaste steget. Att hitta ett sortiment som du brinner för är nyckeln till att du ska lyckas sälja det, enligt min uppfattning.

Konkurrens är såklart viktigt att kolla på. Man måste även fundera genom sitt erbjudande. Det kan vara att man har produkter som ingen annan butik säljer, eller att man kombinerar produkter på ett unikt sätt, men att särskilja sig genom sortimentet är nödvändigt.

Det finns även andra, mer hårda, aspekter som gör valet av produktsegment viktigt. Det bör vara ett lagom stort område för att du ska kunna hantera initiala kostnader för inköp.

När du hittat produkter du vill sälja gäller det att börja leta leverantörer och hitta lösningar tillsammans med dem. Där har du Google och kataloger som Grossist.se som bästa vänner, samt såklart varumärkenas egna webbplatser, om det är märkesprodukter du vill sälja.

2. E-handelsplattform
När det kommer till e-handelsplattform så är det viktigaste att inte tänka för stort och att inte vara för snål. Det är så lätt att man spårar in på att man behöver en massa funktioner, som egentligen kanske behövs först om 1-2 år. Prio när det gäller plattformen ska vara att korta startsträckan, inte att täcka upp för alla behov man kan ha på ett par års sikt.

Om målet är ett automatiserat projekt så rekommenderar jag i alla lägen en hyrplattform. Att ansvara för driften av din plattform gör att du ständigt har det ansvaret och alltid måste vara beredd att rycka in om något händer. Det finns en uppsjö av leverantörer som är bra, t ex Jetshop, Ebutik.se och Textalk.

3. Betalningslösningar
Hur ska du ta betalt av dina kunder? Kort är det enda som känns helt obligatoriskt. Jag är övertygad om att det är värt de extra kronorna det kostar för att ha en riktig betallösning istället för att köra kortbetalning via t ex Paypal.

Faktura är också ett stort plus om du kan erbjuda. Det är kanske inte ett måste från start, men på sikt bör det vara det.

4. Logistik
För att ditt projekt ska bli helautomatiserat krävs det såklart att du lägger ut din logistik. Dessutom lönar det sig nästan alltid i mindre projekt, eftersom du får ta del av de avtal som din logistikleverantör har på frakter och emballage, vilket gör att din totalkostnad inte blir mycket annorlunda mot om du hade gjort jobbet själv.

Dreamlogistics och DC Hallstavik är två leverantörer jag har jobbat med och rekommenderar.

5. Kundtjänst
Det sista du måste ha på plats är kundtjänsten. Om du inte lägger ut den blir ju butiken inte helt automatiserad, men samtidigt rör det sig kanske inte om mer än ett mejl om dagen. Om du har en situation där det ändå inte är möjligt att hantera, går det kanske att lägga ut det på någon bekant för några hundralappar i månaden.

Har du möjlighet att svara i telefon dagtid har du igen mycket för det. Det blir sällan stora mängder samtal för en liten butik och att visa upp ett telefonnummer ger ett stort plus i förtroende.

När du har allt detta på plats är det bara att tuta och köra med marknadsföringen! Vill du läsa mer av mig så bloggar jag vanligtvis på AntonMalmberg.se. Lycka till med din e-handel!

Relaterade sökord: , , , , , ,